Na erre reagálandó, pár gondolat erejéig néhány csoportot kiragadva írnék erről: mit eszünk mi itten a világ másik végén...sokat olvastam az itteni tapasztalatokról, hogy ki mit mond a hétköznapi életet illetően. Hát íme egy kis szösszenet, saját tapasztalt alapján, a teljesség igénye nélkül.
Pékáru:Nos, pékáru terén nincs okunk a panaszra. Az általunk rendszeresen látogatott élelmiszer áruházakban mindenféle fincsi helyben sütött zsömiket lehet, kapni, mondjuk kiflivel még nem igen találkoztam, de biztos van...kenyerekből is több fajta van, egyszóval ez a szegmens kipipálható. No problem.
Tej: érdekes volt, mikor megérkeztünk, hááát, nagyon nem jött be, de egyáltalán nem rossz. Más íze van, mint amit eddig ismertünk, de megszokás kérdése. Valószínűleg, most már a Mo-n kaphtó tej íze lenne furcsa.
Vaj és vajkrém: amit mi veszünk, sósabb az átlagosnál, de fincsi, vajkrémből még nem volt szerencsém kipróbálni, de állítólag ez is fincsi, tehát ezzel a csoporttal sincs gond.
Túró: klasszikus túró itt nincs, helyette krémsajt jellegű történést lehet venni (tény, hogy egy jó kis kőrözött az hiányzik)
Tészták: más típusúak, más formájúak, de ízvilág szempontjából igen hasonlóak az eddig ismertekhez, tehát ezzel sincs baj.
Zöldség és gyümölcs: na itt aztán maga a kánaán van. Van néhány zöldség ami hiányzik, nevezetesen a tv paprika (helyette van fincsi kaliforniai), viszont mindennek nagyon finom és eredeti íze van. Nem jut eszedbe, hogy ez heteken át jött vhonnan és egy teherautóban érlelődött meg mesterséges körülmények között.Ugyanez vonatkozik a gyümölcsökre, a többsége helyi, és szintén nagyon finom, és még számtalan polcokon sorakozó jelentkező van, akiről sejtésem van, hogy mi, de még a tesztelési fázisig nem jutottam el.
Húsok: csirke, birka, marha (főleg a sirloin) ez mind jó minőségű, sertés is van bőven, de ehhez még nem volt szerencsém, pulyka...mondhatnám, hogy ritka, mint a fehér holló, de hát mégiscsak pulyka....nem tom, nem igen láttam. De pulyka nélkül is van élet...
Felvágott, szalámi: kezdeném az utóbbival, mert az van bőven, és egész jókat is lehet találni, felvágott az nincsen, helyett van mondjuk sonka, de tény, hogy a Mo-n ismert és szeretett felvágottak nekem biza' hiányoznak...na és a kolbi. A nagypapám hentes volt, szóval emlékszem milyen az igazán finom, fűszeres kolbász...az ittenieket még nem próbáltam, de ránézésre sem hasonlítanak az eddig ismerthez.
Olaj: na ezt többen reklamálták...tény, hogy itt van ugyan napraforgó olaj, de fajlagosan drágább a repce olajnál, ami egyáltalán nem rossz, meg kell szokni.
Fűszerek: minden van amire egy átlag háztartásnak szüksége van, tény, hogy fűszerpaprikából és vegetából a mo-i verhetetlen, de ez megoldható kérdés.
Összefoglalva: az itteni élelmiszerek között, és most itt konkrétan a hétköznapokon fogyasztottakra gondolok, nincs olyan szegmens ami ne lenne pótolható, vagy megvásárolható. Mások az ízek (még a mekiben is picit mások a kaják) sok esetben, ez kétségtelen, de a világ másik végén élünk, mi ezen meglepő :)))))))
2 megjegyzés:
Csak néhány kiegészítés:
körözöttből van rengeteg féle - némelyik tényleg nagyon fincsi, fűszerekből elképesztő választék van (még magyar pirospaprika is kapható - igaz, aranyáron), ellenben kihagytad a tejfölt, amiből nehéz még csak hasonlót is találni mint amilyen a magyarországon megszokott volt, hasonló a helyzet a tejszínekkel is. Sajtokból brutális választék van - tele díjnyertes versenyzőkkel (mondjuk ezek nagyon drágák).
Összegzésül annyit hogy gyakorlatilag mindent meg lehet ugyanolyan ízűre kreálni mint a magyar változata, csak van amit könnyebb, van amit nehezebb... :)
Ellenben rengeteg új és eleddig ismeretlen ízekkel találkozik az ember nap mint nap.
És ha Te is bátrabb lennél, egészen biztosan kóstolnál közöttük olyanokat amik nagy kedvenceid lehetnének! :)
Hálás köszönet a kiegészítésért, valóban kimaradt néhány fontos momentum....:o))))
Megjegyzés küldése