Szóval találtam is egy remek receptet ami így szól:
Őszibarack lekvár
Hozzávalók:
- 2kg őszibarack
- 1l víz
- kb. 1,2kg cukor
a vizet felforraljuk, ha söndörge nélküli lekvárt akarunk és a forró vízbe tesszük az egész barackokat egyenként, pár perc alatt lejön a héja, vagyis a barack kicsomagolja magát. A héjazott barackot felaprítva másik edénybe tesszük és elkezdjük főzni.
A barack hamarosan levet ereszt és amikor ez elfőztük, ízlés szerint megcukrozzuk. Cca 10percig még főzzük, amíg a cukorral együtt újra felforr. Rotyogtatjuk egyet, hogy legyen mit levakarni a falról és a tűzhelyről és már kész is a házi barack lekvár.
Forró kifőzött üvegekbe tesszük, 2-3 napig még nem kötjük le, hogy a teteje megbőrösödjön, így nem kell hozzá tartósítószert használni.
Megjegyzés:
a recept tök jó, szóról szóra követtem, ám a végére vmi hibádzott, mégsem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Az az érzésem, hogy hiába veszel hipi-szupi befőttes üveget, ami tuti-tuti, hogy légmentesen zár, mosod el, főzöd ki, az én kis lekvárkáim mégis elkezdtek penészedni...így kezdhettem előről az egészet.
Ha szerencséd van, mint most nekem, hamar észre veszed a befőtt tetején éppen csak megtelepedett a penészt, így az nagykanállal leszedve, biztos ami sicher nyoma se maradjon, most még újra főzhető, hogy aztán tartósítószerrel megspékelve tehessem a polcra annak reményében, hogy most sikerült...:o)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése